Oplev Skandinaviens ældste kalkgrube

Over 1.000 år gammel kalkgrube

Daugbjerg Kalkgrube er Skandinaviens ældste kalkgrube med en historie, der går over 1.000 år tilbage. Først blev stenene, både kalk og flint brugt som materiale til sokkel på vikingernes husmandssteder. I 1200-tallet begyndte man at bryde kalk til mørtel, da Italienske munke var begyndt at brænde mursten som byggemateriale og kalken kunne bruges til at klistre stenene sammen. Kirker, slotte og adelens huse blev derefter bygget af mursten med kalkmørtel imellem.

Kalken fra Daugbjerg rejse langt

Kalken rejste langt. Noget af kalken fra gruberne i Daugbjerg endte imellem murstenene til Köln Dom (domkirke) og noget af kalken blev brugt til de flotte kalkmalerier i selvsamme domkirke.

Produktionen øges

I middelalderen blev der ikke hugget så mange kilometer grubegange, men da byggeriet med teglsten blev almindeligt i 1700-tallet, steg forbruget af kalk til mørtel betydeligt. Årligt blev gangsystemet forøget med ca. 700 meter grubegange, hvilket nu er et vidtforgrenet system af underjordiske gange.

Minearbejderne
Det var mændenes opgave at bryde kalken, og sådan et arbejde gik i arv fra far til søn. Og det var kvinder og børn, som transporterede kalken ud af gruben og hen til kalkovnen, så den kunne blive brændt.

Interessant viden om kalkbrydning og kalkbrænding

Genopdagelsen af kalkgruberne

I 1922 blev gruberne genfundet af nogle drenge, som legede i skoven efter et stort skybrud, da der pludselig viste sig et hul i jorden.
Det eneste, som er ændret, er introduktion af elektrisk lys.

I 1951 blev området, hvor kalkgruben ligger, total fredet.
Dybdalskoven er på  ca. 9 ha med mange jordfaldshuller og 16 markante indgangsskakter, hvor kun et par stykker er åbnet.
Endvidere er der fundet spor af 2 kalkovne i samme område.
Omkring selve landsbyen Daugbjerg er der påvist spor efter yderligere 9 ovne.
I besøgscentret findes kortmateriale over  kalkovnene og grubenedgangenes placering.

Daugbjerg Kalkgruber beliggende i Dybdalskoven blev i 2018 nomineret til at være med i Danmarks nye Naturkanon – som et af de 15 dejligste natursteder i Danmark.
Der er 2 smukke naturstier i skoven, som tager de besøgende forbi gravhøje, jorddiger fra bronzealderen, dybe hulveje og markante indgangsskakter.

Grubegangene er små og snirklede, og der er rundgange og korridorer i flere niveauer. Gangene er hugget i rundbuestil, hvor der ikke er så højt til loftet. Dette skal ses i lyset af, at befolkningen i gamle dage ikke var særlig høje.

Her er en luftfugtighed på ca. 90% og temperaturen konstant 8 grader Celcius året rundt. Så tag en trøje med, når du skal under jorden.

Hele området, inklusiv grubegangene, er kuperet og i en skov og det kan være svært at bevæge sig rundt hvis man er gangbesværet. Selve indgangen til gruberne har en hældning på omkring 30 %.

Følg os på facebook og instagram

Har du nogle spørgsmål?





    BOOK ALLEREDE I DAG

    Oplev Skandinaviens ældste kalkgrube